Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A legfurcsább Valentin-napi szokások

A legfurcsább Valentin-napi szokások

A Valentin-nap a legmegosztóbb ünnep, nincs olyan ember, akinek ne lenne róla véleménye. Sokan egy kreált napnak tartják, amit lehet szeretni és utálni, ünnepelni és nem foglalkozni vele. Egy biztos, ezer meg egy reakciót vált ki, hiszen a legváltozatosabb formában ünneplik világszerte. Nézd meg, hogyan!

Valentin-nap a világ körül

Száraz tények a szerelem ünnepéről

A szerelmesek ünnepéhez több legenda is kapcsolódik. A legelső a Római Birodalomból maradt ránk, ahol Juno istenség tiszteletére február 14. napján ünnepséget tartottak, amit a Luperkalia fesztivál követett.

Ezen a fesztiválon a férfiak is nők párt alkothattak, egy egészen érdekes szokás alapján. Juno ünnepének napján a lányok nevét papírra vetették, majd egy üvegbe halmozták a cetliket. Ezekből húzták ki a fiúk a párjuk nevét.

Ezek a párosítások sokszor egy életre szóltak, szerelem és házasság lett belőlük. 

 Szent Valentin, az igazi hős

II. Claudius császár ideje alatt Róma sokszor került nehéz helyzetbe, a császár pedig nehezen szerzett katonákat. A hiánypótlást a házasságok és a jegyesség betiltásával próbálta megoldani, így rábírni a férfiakat a hadba állásra.

Szent Valentin ekkor merész tettre szánta el magát, titokban adott össze párokat, amiért február 14-én mártírhalált halt.

A Valentin-nap ma

A virágárusoknak és a reklámiparnak köszönhetően, ez a legendás nap hamar a középpontba került, mindenféle szokásokkal felöltöztetve, amik betartásáért a virág-és ajándékboltokat kell felkeresned. 

A történelem után jöjjön a jelen és a legfurcsább szokások gyűjteménye!

Valentin-napi hagyományok a világ különböző pontjain

Az Egyesült Államokban a képeslapok tarolnak a leginkább, amit sokszor apró ajándékok is kísérnek. Ezek lehetnek egyszerűek és teljesen egyedi, kézzel készített kártyák és apróságok is. 

Kínában a hölgyek részéről imádkozással telik a nap, azért fohászkodnak, hogy ügyes, szép és okos feleség váljon belőlük. Az itteni hagyományokhoz hozzátartozik a délutáni gyümölcs- és süteményevés. A nap pedig a csillagos ég bámulásával zárul.

Japánban elsősorban a nők ajándékoznak és nemcsak a szerelmüket, hanem a számukra fontos férfiakat. Az ajándék itt a csoki, de mindenkinek más fajta. Jár az apukáknak, a férjeknek, a munkatársaknak és a barátoknak is.

Az angolok legfurcsább szokása az, hogy aki február 14-én először szembe jön velük, azt Valentinnak szólítják. 

Walesben fából faragott kanalakkal fejezik ki a párok egymás számára szerelmük mélységét.

A finnek nem szerelemnek, hanem a szoros barátság előtt tisztelgésnek szentelik ezt a napot, amit ők is kis kártyákkal tesznek meg.

Olaszországban a legromantikusabbak, hiszen itt egy lakattal szimbolizálják a szerelmesek szerelmüket, aminek a kulcsát vízbe dobják, hogy soha ne nyíljon ki a zár. 

Magyarországon a legmenőbb Valentin-napi ajándékok között ott van a vörös rózsa, az üdvözlőkártya, a csoki és a plüss állat is. Jó páran szerveznek ilyenkor romantikus hétvégét, utazással és egy kis wellnessezéssel egybekötve.

Sőt, ezen a napon az éttermek is megtelnek és a hobbiszakácsok is leakasztják a szögről a kötényüket.

Mi egy romantikus fürdőt ajánljunk, amit bárki 15 perc alatt összedobhat így »

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód