Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Movember - növessz bajuszt és ments meg egy manuszt!

Movember - növessz bajuszt és ments meg egy manuszt!

Míg a nők minden aprónak tűnő problémával azonnal orvoshoz rohannak, a férfiak legtöbbször csak akkor mennek a rendelőbe, ha a párjuk már nagyon unszolja őket vagy tényleg komoly fájdalmaik vannak. Pedig nem lesznek kevésbé férfiasak attól, ha törődnek az egészségükkel és vigyáznak magukra.

Éppen erre próbálja felhívni a figyelmet a Movember mozgalom is.

Az Ausztráliából indult kezdeményezés a férfiak egészségének védelméről szól. A Movember név a moustache (bajusz) és a november szavak kombinációjából született, és ebből adódóan minden év november havában hajlik. Ilyenkor a férfiak világszerte megnövesztik a bajszukat és ezzel hívják fel a figyelmet az egészségüket veszélyeztető betegségekre, a prosztatarákra és a fájdalmas prosztatabetegségekre. 

A mozgalom talán éppen emiatt egyre népszerűbb, hiszen napjainkban a bajusz nem kifejezetten divatos viselet. A mogalomhoz csatlakozók a bajusz viselésével azt szeretnék kifejezni, hogy fontosnak tartják az egészségüket, együttéreznek a prosztatarákban szenvedőkkel, az áldozatokkal és egyúttal a betegség megelőzésének fontosságára is figyelmeztetnek.

A kezdeményezésnek sajnos hazánkban is van létjogosultsága, hiszen a prosztata rosszindulatú elváltozása Magyarországon a 2. leggyakoribb halálok az ötven éven felüli férfiak körében. A statisztikák szerint évente 1500-as halnak meg a betegségben és 6000 új beteget regisztrálnak, pedig az időben felfedezett betegség 100%-ban gyógyítható. 

Mit tehetünk nőként?

Férfiként egész egyszerűen bajusz növesztésével lehet a mozgalomhoz csatlakozni. Nőként viszont erre nincs lehetőségünk, így egyet tehetünk, igyekszünk minél több férfi figyelmét felhívni az évente egyszeri urulógiai vizsgálatok fontosságára. Hiszen így időben felfedezhetők a tünetek, és megelőzhető a betegség komolyra fordulása.

Bár a legtöbb férfi elemi ellenállást tanúsít a prosztatavizsgálattal szemben, jobb évente egyszer elviselni egy néhány percig tartó, fájdalommentes ellenőrzést, mint utána évekig szenvedni a kínzóan fájdalmas tünetektől. 

Állj Te is a Movembere mozgalom mellé, és segíts felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi ellenőrzés fontosságára!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek